Wednesday, September 7, 2011

Ayah tak bertanggungjawab ke?


"Seorang ayah, memasuki tren bersama anak-anak kecilnya. Dia terus meluru ketempat duduk. Duduk sambil menutup mata (tidur agaknya- detik hatiku..). Kuperhatikan, anak-anaknya tidak betah dalam tren itu, berlari sepanjang coach sambil menyanyi dan bergelak ketawa(membuat bising). Penumpang lain sama sepertiku.. memandang kanak-kanak itu ,kemudian mengalih pandangan kepada bapa itu..(tak bertanggungjawab punya ayah-biarkan anak-anaknya membuat bising mengganggu ketenangan yang lain.)"

Membuak perasaan bercampur baur(marah terutamanya..), kudekati sang ayah..(niat untuk menegur perlakuannya:  membiarkan anaknya membuat bingit!!). Salam berjawab, soalan dikemukakan.. Ujarnya..
"Saya mempunyai seorang isteri dan keluarga yang bahagia. Sehingga minggu lepas isteri dimasukkan ke wad disahkan berpenyakit. Sudah seminggu anak-anak tidak dapat bersemuka ibu mereka. Hari ini saya berjanji untuk membawa anak-anak berjumpa ibunya, dengan gembira mereka telah bangun dan bersiap seawal pagi. Sejurus keluar rumah tadi, saya menerima panggilan yang isteri saya telah kembali ke rahmatullah. Kini saya bingung tidak tahu apa yang harus diperkatakan..."

Sendiri: Gulp!Read the rest of the entry →
Powered by Blogger